Hva er ESTA?

Electronic System Travel Authorization (ESTA)-systemet viser besøkende som er kvalifisert til å reise til USA gjennom Visa Waiver-programmet . Visa waver-kvalifiserte reisende kan reise inn i USA uten visum, men vil trenge en godkjent ESTA. Reisende som kommer inn i USA gjennom Visa Waiver-programmet anses å utgjøre mindre sikkerhets- eller immigrasjonsrisiko for USA enn reisende fra andre land.

Hva kan jeg gjøre med en ESTA?

En godkjent ESTA lar deg gå ombord på et fly- eller sjøselskap til USA via Visa Waiver-programmet. Alle større fly- og sjøselskaper må være undertegnende Visa Waiver Program-selskaper. United States Customs and Border Protection (CBP) råder søkere til å sende inn ESTA-søknadene sine mens de bestiller reise, og søke mer enn 3 dager før avreise til USA.

Hvordan fungerer ESTA?

Utenlandske statsborgere som reiser under Visa Waiver-programmet vil kunne reise uten visum, men vil likevel kreve ESTA. CBP, i samarbeid med Department of Homeland Security (DHS), etablerte ESTA som en måte å identifisere reisende som utgjør trusler før de reiser inn i USA Så snart du skriver inn nødvendige biografiske data, betalings- og reiseinformasjon på skjemaet, er søknaden behandles av systemet for å avgjøre om du har tillatelse til å reise til USA uten visum.

Når du ankommer avgangshavnen, vil flyselskapet eller sjøtransportøren bekrefte med United States Customs and Border Protection at du har en gyldig reisetillatelse.

Er ESTA som et amerikansk visum?

Det elektroniske systemet for reiseautorisasjon (ESTA) er ikke et visum. Den oppfyller ikke de juridiske kravene for å tjene i stedet for et USA-visum. Besøkende som har et gyldig USA-visum kan reise til USA av grunnene det ble utstedt. Reisende med gyldig visum er ikke tvunget til å søke om ESTA. På samme måte som et gyldig USA-visum ikke gir noen garanti for opptak til landet, er en autorisert ESTA ingen garanti for opptak til USA. Imidlertid kan visumsøkere ha rett til å klage på avgjørelsen for innreise til landet.

Hvor lenge har ESTA vært et krav?

ESTA ble gjort obligatorisk 12. januar 2009. Alle som søker om en ESTA forventes å fylle ut en elektronisk tollerklæring når de ankommer USA. Reisende under Visa Waiver-programmet trenger ikke lenger fylle ut det grønne 1-94W-kortet.

Godkjente ESTA-søknader er gyldige i to år, eller til passets utløpsdato. Reisende kan besøke USA flere ganger uten å måtte søke om ESTA på nytt hver gang. Mens du bruker ESTA for å reise til USA, kan reisende bare bo i en periode på 90 dager per besøk. Besøk til USA bør fordeles for å forhindre at tollvesenet og grensebeskyttelsen mistenker at reisende misbruker VWP. Det er ingen fastsatt tid mellom besøk til USA mens du reiser under VWP.

Garanterer en godkjent ESTA adgang til USA?

Hvis du er godkjent for reise gjennom ESTA, hjelper denne godkjenningen til å fastslå at du som enkeltperson har lov til å reise i statene under Visa Waiver Program (VWP). Det kvalifiserer deg imidlertid ikke automatisk som adgang til landet ved innreise. Når du ankommer destinasjonen din i Amerika, vil du gjennomgå screening av Customs and Border Protection (CBP). Når denne screeningen er fullført, vil det bli tatt en avgjørelse om din tillatelse til å reise inn i USA under VWP.

Hva er gyldighetsperioden for ESTA?

Med mindre den trekkes tilbake av en spesifikk grunn, gis ESTA-godkjenningen din for en periode på 24 måneder etter godkjenning. Det vil si, med mindre passet ditt utløper først, da vil også ESTA-en din utløpe. CBP-tjenestemenn vil kunne se ESTA-utløpsdatoen din på systemene deres.

Din ESTA-autorisasjon vil være gyldig for flere turer til USA i den angitte toårsperioden. Dette betyr at du ikke trenger å søke om ESTA for hvert besøk i USA hvis din tidligere autorisasjon er gyldig.

Skulle ESTA-en din utløpe mens du er midt i et besøk i USA, vil ikke utløpet påvirke muligheten til å forlate landet.

Kan du bo i opptil 24 måneder på en ESTA?

Nei. Selv om ESTA-godkjenningen varer i en periode på 24 måneder, betyr ikke dette at en person har lov til å tilbringe totalt to år sammenhengende i USA. ESTA tillater reise til landet for opphold på 90 dager eller mindre. Reisende som planlegger å tilbringe en lengre uavbrutt periode i landet, må få et besøksvisum. Et besøksvisum kan enten være et B1 forretningsvisum eller B2 turistvisum. Begge disse krever utfylling av et DS-160-skjema og et intervju ved ditt lokale amerikanske konsulat eller ambassade.

Reisende vil bli pålagt å søke om ESTA på nytt hvis de får et nytt pass, eller endrer statsborgerskapsland, navn eller oppført kjønn. Videre kreves det også en ny søknad hvis det er endringer i svarene gitt av en søker på ESTA-kvalifiseringsspørsmålene .

Det anbefales sterkt at en person søker om ESTA på tidspunktet for reisebestillingen, i stedet for nærmere avreisedatoen. Reisende anbefales å dra minst 72 timer før ombordstigning.

Er det nødvendig med digitale kopier eller utskrifter på flyplassen?

Det enkle svaret er nei. CBP vil ha tilgang til all din ESTA-informasjon gjennom deres databaser. Imidlertid er besittelse av en fysisk kopi av autorisasjonen din alltid noe en fornuftig reisende kanskje vil ha. VWP krever ikke lovlig en fysisk kopi, men det kan være nyttig å ha en for dine poster.